Nyirfacukor (xylitol)
3,300 Ft3,300 Ft /kg
A nyírfacukor íze édes, de a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást.
3,300 Ft3,300 Ft /kg
A nyírfacukor íze édes, de a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást.
A nyírfacukor, más néven xilit, egy természetes édesítőszer, amelyet a nyírfa kérgéből nyernek ki. Kémiai szempontból egy poliol, amelynek az íze és a kinézete hasonló a hagyományos fehér cukorhoz.
Azonban a nyírfacukor alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkezik, és kevésbé hatásosan befolyásolja a vércukorszintet, így az egyik preferált édesítőszer lehet cukorbetegek vagy azok számára, akik figyelnek a cukorfogyasztásukra.
A nyírfacukor széles körben használják az élelmiszeriparban, például cukrászati termékekben, édességekben, rágógumikban és fogkrémekben. Emellett a nyírfacukor hozzáadható italokhoz és egyéb ételekhez is, mint természetes édesítőszer. Fontos azonban megjegyezni, hogy túlzott fogyasztása esetén hashajtó hatása lehet, és néhány ember érzékeny lehet rá.
Mint minden édesítőszer esetében, érdemes mérsékelten fogyasztani a nyírfacukrot, és megfelelően figyelni a szervezet reakcióit. Ha egészségügyi kérdése van, mindig konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakemberrel.
A 70-es évek előtt főleg cukorbetegek étrendjében alkalmazott édesítőszerként használták, 1970-re már a fogszuvasodást megelőző hatóanyagként tanulmányozták és fejlesztették. Az első xylit-tartalmú rágógumit 1975-ben Finnországban, majd ugyanebben az évben az Egyesült Államokban dobták piacra.
Azóta további vizsgálatok olyan újabb meggyőző bizonyítékokat mutattak fel, amelyek nem csak fogápolási hasznait támasztották alá, hanem a felső légúti megbetegedések területén kifejtett jótékony hatásait is kimutatták.
Sok egyéb egészségügyi jellegű termék, többek között rágógumik, cukorkák, fogkrémek, valamint orrüreg-öblítő szerek és orrspray-k gyártásánál is használják.
Kiváló energiaforrás, nem jelent csak üres kalóriát a szervezet számára, mint az asztali cukor.Használata pedig végtelenül egyszerű. Szinte 100%-ban lehet a cukrot helyettesíteni, és használata is teljes mértékben megegyezik.
Hogyan is működik? Az íze édes, de a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást. Ezenkívül más baktériumok sem tudják felbontani, így a fülfertőzések és az egyéb légúti megbetegedések is megelőzhetőek a segítségével.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia: 1807/240 KJ/kcal
Fehérje:0 g
Zsír:0 g
Szénhidrát:25 g
Glikémiás Indexe (GI): 12
Származási hely: Finnország
Tömeg | 1 kg |
---|