Leírás:
Leggyakrabban használjuk a napraforgó étolajat. Szinte minden háztartásban megtalálható.
Minden fajta étolaj akkor egészséges és hasznos táplálék, ha hideg sajtolással készül.
Most leírom, hogy készül a hidegen sajtolt napraforgó étolaj.
Természetesen az ökológiai gazdálkodásból származó és ellenőrzötten bio napraforgó feldolgozása hoz igazi eredményt.
A napraforgó bekerül a sajtoló gépbe, nincs lehántolva előtte, ezért a sajtolásnál a héja alatti összes vitamin bekerül az olajba. A kisajtoláskor, fekete színű olaj kerül a kádba, melyet többszöri szűréssel szép aranysárgára lehet varázsolni.
Fontos tudni, hogy a hidegen sajtolt olaj, nincs kitéve semmilyen kémiai hatásnak. Nincs kezelve semmivel. Nagyon értékes, hiszen sok E vitamint tartalmaz, C vitamint és egyéb ásványi anyagokat.
Tévhiedelem, hogy a hidegen sajtolt olajjal nem szabad sütni, főzni. Csak a hidegen sajtolt olajt szabad bevinni a konyhába, és mindenféle finomságot lehet készíteni a segítségével.
A napraforgó étolaj akkor a egfinomabb és leghatásosabb, ha egy kis kenyérrel mártogatjuk, zöldhagymával, retekkel nagyon finom.
Sokakat zavarja, hogy a napraforgó olajnak napraforgó íze és illata van.
Ha mondjuk mákos tésztát készítünk és napraforgó olajjal akarjuk megakadályozni, hogy a tészta összeragadjon, mielőtt a tésztára locsoljuk, egy kicsit melegítsük meg és akkor az illata elillan.
Így készítik nagyüzemileg is a finomított olajt, azzal a különbséggel, hogy a nagyüzemi melegen sajtolás benzines párlással és kémiai adalékanyag hozzáadásával majd hevítéssel Jön létre.
Jobban járunk, ha megszokjuk a napraforgó olaj napraforgó illatát és ízét, mint ha az egészségtelen finomított olajt használjuk. Jótékony hatásai megszámlálhatatlanok.
Jótékony hatásai:
A hidegen sajtolt napraforgóolajból már két kanálnyi elegendő napi E-vitamin szükségletünk kielégítésére. Az E-vitamin a szabad gyökök elleni harc egyik bajnoka, ezenfelül az idő előtti öregedéstől is védi a sejteket.
Az A-, B-, D- és K-vitaminok az immunrendszert erősítik. A napraforgó olajnak méregtelenítő és tisztító hatását is ismerik.
Ez a népszerű növényi olaj 90- 95 százalékban tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Míg az egyszeresen telítetlen zsírsavak többek közt a rossz koleszterin szintet csökkentik a szervezetben, a többszörösen telítetlen zsírsavak a jó, HDL koleszterin szintre hatnak pozitívan.
Tömeg | 1 kg |
---|