Barion Pixel
Eritrit

Eritrit

3,130 Ft
3,130 Ft /kg

Az eritrit (eritritol) egy természetes cukoralkohol, ami nagyon kevés energiát szolgáltat. Glikémiás indexe 0, nem növeli a vércukorszintet és nem vált ki inzulinválaszt, így diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.

13.61 kg Készleten

3,130 Ft
3,130 Ft /kg

13.61 kg Készleten

Mennyiség
kg
kosárba
Cikkszám: 6000079 Kategória: Címkék: , , ,

Felhasználása, mellékhatásai:

Elsősorban sütemények, kekszek, kétszersültek. linzerek ízesítéséhez használja az élelmiszeripar, és az otthoni háztartások is. Édesítő jellege mellett hosszabb eltarthatóságot is garantál. Otthoni sütés-főzés esetén szinte bármilyen ételhez felhasználható, azon viszont ne lepődjön meg, hogy hevítés következtében bebarnul.

Ugyanakkor, fagyasztható, a hideg nincs semmi hatással ízére. Nagyobb mennyiségben állítólag puffasztó hatású, vagy hashajtó hatással is bír (ezt biztosan a xilittel kapcsolatban, ezzel összekeverve “vélelmezte” valaki). Ennek megpróbáltam utánanézni, és kutatni az interneten, de igazán hiteles forrásra, tapasztalatokra, vagy panaszokra nem akadtam ezzel kapcsolatban.

Összefoglalva, a következő, kiemelkedő tulajdonságokkal bír:

  • gyakorlatilag egyáltalán nincs benne kalória.
  • az édesítő hatása kb. a 70%-a a cukorénak, de ezzel ellentétben, nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet
  • emberekkel végzett vizsgálatok nem mutatnak semmilyen komolyabb mellékhatást, leszámítva néhány apróbb emésztőszervi zavart bizonyos egyéneknél
  • állatkísérletek nagy része, hosszú távú, nagy mennyiségű eritritol bevitele esetén sem mutattak ki káros hatásokat

Azoknak, akik nem tudnak lemondani az édes ízről, korábban azt javasoltam, hogy használjanak sztíviát, esetleg kis mennyiségben mézet.

Ám a méz sajnos sok kalóriát és fruktózt tartalmaz, a sztíviát meg sokan a kellemetlen utóíze miatt nem szeretik. Ez egy nagyon kis mennyiségben is édes, ugyanakkor mellékízként keserű anyag. Nos, az eritritol esetében sem az egyik, sem a másik probléma nem merül fel.

Érdekességek: Először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban. Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják, hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.

Származási hely: EU

Összetevők: 100% erithrytol, eritritol

Tápanyagtartalom 100 g-ra vetítve (hozzávetőleges érték)

Energiaérték: 20 kcal

Fehérje: 0 g

Szénhidrát: 1%

Zsír: 0 g

Glikémiás index: 0

Tömeg 1 kg
0

X